Gréci začali hlasovať v parlamentných voľbách

06.05.2012 Celý región

Atény 6. mája (TASR) - V Grécku sa dnes o 06.00 h SELČ začali parlamentné voľby, ktoré podľa očakávaní oslabia pozíciu dvoch tradičných dominantných strán, konzervatívcov aj socialistov. Polepšiť by si mali menšie strany, vystupujúce proti nepopulárnym úsporným opatreniam, uviedla stanica BBC.

Podľa prieskumov by sa do parlamentu mohlo dostať až desať strán, žiadna z nich však nezíska väčšinu, čo vyvoláva obavy z možnej politickej nestability.

Najväčšiu voličskú podporu si napriek poklesu preferencií udržali strany súčasnej vlády národnej jednoty - konzervatívna Nová demokracia (ND) a Panhelénske socialistické hnutie (PASOK).

Po nich nasledujú štyri strany, ktoré sú proti záchranným balíkom Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Schopnosť novej vlády pokračovať v reštriktívnych opatreniach bude kľúčová pre pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci pre Grécko.

Mnohí Gréci stratili dôveru k dominantným politickým stranám, ktoré museli pod hrozbou štátneho bankrotu pristúpiť k tvrdým úsporným opatreniam. Súčasné politické špičky tiež obviňujú z rozsiahlej korupcie.

Oslabenie hlavných strán by mohli využiť menšie radikálnejšie strany vrátane komunistov a ultrapravicovej, extrémne nacionalistickej strany Zlatý úsvit, ktorá môže získať viac ako päť percent hlasov a po prvý raz sa dostať do gréckeho parlamentu.
 

Vyberte región